De Realiteit van Ouderschap bij Kinderen met Autisme

Ouderschap is een prachtige reis, maar kan ook uitdagend zijn, vooral wanneer je een kind hebt met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het is belangrijk om te beseffen dat de stress die ouders van kinderen met ASS ervaren, aanzienlijk groter is dan die van ouders met gezonde kinderen of kinderen met andere stoornissen. Deze gevoelens zijn geen verbeelding; ze zijn wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd.

Het opvoeden van een kind met ASS is zwaar.

Zo is onderzocht dat ouders vier keer meer stress ervaren dan ouders van gezonde kinderen en twee keer meer stress dan ouders van kinderen met andere stoornissen. Het omgaan met communicatieproblemen, inflexibel gedrag en andere uitdagingen kan ouders uitputten en daar bovenop kunnen gedragsproblemen, zoals woedeaanvallen, agressie en zelfbeschadiging, nog eens extra spanning veroorzaken. Om nog maar te zwijgen over slaapproblemen, eetproblemen en spijsverteringsproblemen. (Silva & Schalock, 2011)

Ook blijkt dat deze stress lang blijft aanhouden.

Onderzoek toont namelijk aan dat moeders van tieners en jongvolwassenen met ASS drie keer meer problemen rapporteren dan andere moeders. Discussies over huiswerk, zelfzorg, schermtijd en eten aan tafel lijken intenser en houden vaak langer aan. (Smith et al., 2010)

Niet alleen het gedrag, ook externe stressoren zorgen voor veel druk.

Denk maar eens aan het vinden van een geschikte school of zelfs een passende vakantiebestemming. Door deze constante belasting hebben ouders van kinderen met ASS een verhoogd risico op depressie in vergelijking met ouders van kinderen met andere stoornissen. (Benson & Karlof, 2009)

Ook in relaties kan de impact merkbaar zijn.

Ouders van een kind met ASS scheiden bijna twee keer zo vaak.

Je bent niet alleen.

Het is geen kwestie van aanstellen, maar eerder een realiteit waar veel ouders mee worstelen. Erkenning, begrip en ondersteuning zijn cruciaal in deze reis (Benson & Karlof, 2009)

Dus ken jij ouders van een kind met ASS?

Laat dan oordelen, schaamte en schuld achterwegen en vraag liever waar je kan helpen en ondersteunen. ASS wordt niet veroorzaakt door gebrekkige opvoeding of vaccinaties, ASS is een erkende en ongeneeslijke stoornis met een grote impact op het dagelijks (gezins)leven en ouders verdienen steun, begrip en erkenning.

Zeg het voort! Deel dit bericht

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.